19
Sie

zoladek

Porady

Żołądek jest to grubościenny, umięśniony worek leżący z lewej strony ciała tuż poniżej ostatniego żebra. Narząd ten podzielony jest na części: górną, położoną najbliżej serca-część wpustową, dolną partię-dno żołądka, oraz odcinek rozciągający się w okolicy otworu prowadzącego do jelita cienkiego — część odźwiernikową. Mięśniówka żołądka jest wyjątkowo gruba i zbudowana z trzech warstw mięśni gładkich: warstwy zewnętrznej — o podłużnym przebiegu włókien, warstwy środkowej — o włóknach przebiegających okrężnie oraz warstwy trzeciej —o skośnym przebiegu włókien. Śluzówka wyścielająca światło żołądka zawiera miliony mikroskopijnej wielkości gruczołów żołądkowych wydzielających sok żołądkowy, w skład którego wchodzą enzymy i kwas solny. W czystej postaci sok żołądkowy jest bardzo kwaśny, o pH około l, ale po zmieszaniu z pokarmem jego kwasowość zmniejsza się do pH 3. Wielkość żołądka zmienia się w trakcie jedzenia i trawienia. Maksymalna pojemność żołądka u przeciętnego człowieka wynosi około 2,5 dm . W miarę przyjmowania pokarmu ściany żołądka odruchowo się rozkurczają. Wkrótce po osiągnięciu przez pokarm żołądka w okolicy odźwiernikowej rozpoczyna się fala skurczów perystaltycznych przechodząca z lewa na prawo w kierunku odźwiernika. Pozostałe części żołądka zawierające najwięcej pokarmu znajdują się w tym stadium w spoczynku.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>