11
Lip

woda

Porady

Ilość wody w organizmie wynosi 2/3 jego masy i woda jest niezbędnym składnikiem wszystkich komórek. Stanowi ona podstawową część krwi i limfy jest rozpuszczalnikiem różnych substancji i środowiskiem niemal dla wszystkich reakcji chemicznych. Jest ona nieodzowna w procesie trawienia, ponieważ przy rozszczepianiu białek, węglowodanów i tłuszczów na każdą parę cząsteczek cukru prostego albo aminokwasów zużywana jest cząsteczka wody, a przy rozszczepianiu tłuszczów – trzy cząsteczki wody na każdą cząsteczkę tłuszczu. Woda umożliwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, reguluje temperaturę ciała i ochładza jego powierzchnię na skutek parowania z wydalanego przez organizm potu. Dziennie organizm ludzki wydala około dwóch litrów wody, jakkolwiek jest to uzależnione od klimatu i aktywności człowieka. Ubytek wody musi być w krótkim czasie uzupełniony bez jedzenia człowiek może żyć kilka tygodni, a bez wody – zaledwie kilka dni. Każdy pokarm zawiera wodę, a świeże jarzyny i owoce mogą jej zawierać nawet ponad 95%. Zwierzęta wodne nie mają problemu z zaopatrzeniem w wodę, wprost przeciwnie muszą one bronić się przed osmotycznym przesiąkaniem wody, co doprowadziłoby do pęknięcia komórek. Niektóre zwierzęta pustynne nie piją nigdy wody, a pobierają ją jedynie ze spożywanego pokarmu i jego utleniania. Pieprz i inne używki, znane pod wspólną nazwą przypraw, mają bardzo małą wartość pokarmową lub nawet nie mają jej wcale, ale są bardzo ważne jako przyprawy nadające pokarmom przyjemniejszy smak, przez co pobudzają apetyt i zmuszają do spożywania większych ilości pokarmu, zapewniając organizmowi obfitsze zaopatrzenie w składniki odżywcze.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>