11
Wrz

witaminy rozpuszczalne w wodzie

Porady

Witamina C (kwas askorbinowy). Jedną z groźnych, niezakaźnych chorób spowodowanych brakiem witaminy C jest szkorbut (gnilec), uważany w przeszłości za jedną z głównych plag człowieka. Choroba ta objawia się krwawieniem dziąseł, sinieniem skóry, bolesnym opuchnięciem stawów i ogólnym osłabieniem. Występuje ona u ludzi pozbawionych przez dłuższy czas świeżych jarzyn, owoców i mięsa, przeważnie w okresie długich podbiegunowych zim lub podczas dalekich rejsów żeglarskich. Najwcześniejsze sprawozdanie o leczeniu szkorbutu znaleziono w opisach wyprawy Jacąues Cartiera do Kanady w 1536 r. Jego załoga cierpiała wielokrotnie na szkorbut i leczono ją wyciągiem z igieł sosnowych, zalecanych przez Indian. Witaminę przeciwszkorbutową udało się wyizolować w roku 1933 i nazwano ją kwasem askorbinowym. Substancję tę znano od wielu lat, lecz nie przypuszczano, że ma ona właściwości przeciw szkorbutowe. Kwas askorbinowy jest substancją nietrwałą, rozkładającą się w czasie gotowania, toteż najlepszym źródłem tej witaminy są świeże owoce i jarzyny oraz ich soki. Nowoczesne metody konserwowania produktów przez mrożenie pozwalają zachować znaczną część kwasu askorbinowego zawartego w pokarmie. Kwas askorbinowy odgrywa dużą rolę w utlenianiu komórkowym, zwłaszcza w utlenianiu tyrozyny bierze udział w hydroksylacji aminokwasu proliny i lizyny do hydroksy-proliny i hydroksylizyny jednego ze składników kolagenu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>