08
Sie

Witamina E

Porady

Związki wykazujące funkcję witaminy E są tokoferolami. Wśród nich wymienić należy: tokoferol alfa, beta, gamma, delia oraz tokotrienole. Mają one własności antyoksydacyjne. Hamując utlenianie wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych (do nadtlenków), wit. E ma być stabilizatorem błon. komórkowych i lizosomalnych. Niedobór witaminy E ma być przyczyną powstawania pewnych postaci niedokrwistości makro-cytarnych, dystrofii mięśni szkieletowych, martwicy hepatocytów, bezpłodności, a u wcześniaków również obrzęków, niedokrwistości hemolityeznej i trombocytozy. W stanach niedoboru witaminy E wzrasta wydalanie kreatyny z moczem. Znaczenie i rola wit. E u człowieka nie zostały dotychczas dokładnie określone. Wchłanianie wit. E w przewodzie pokarmowym zależne jest od sprawnej resorpcji tłuszczów. Normalne jej stężanie w surowicy osób dorosłych wynosi 18,5—31,7 nmol/1 [0,8—1,4 mg%), u niemowląt zaś 1,2—9,3 umol/l. Witamina E obecna jest w jajach, mięsie, wątrobie oraz w mace owsianej. Zapotrzebowanie ma wit. E zależne jest od zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w spożytych pokarmach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>