22
Paź

Witamina C

Porady

Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem w biosyntezie substancji międzykomórkowej tkanek podporowych pochodzenia mezenchymalnego (kości, chrząstki, tkanki łącznej). Poza tym ma uczestniczyć w biosyntezie kolagenu (w procesie hydro- . ksylacji proliny i lizyny) oraz w procesach hydroksylacji steroidów nadnerczowych. Z cytochromem C, nukleotydami pirymidynowymi i flawinowymł oraz z glutationem tworzy układy oksydoredukcyjnc. Ogólnoustrojowa pula wit. C wynosi 2— —3 g. Produktami przemiany wit. C są kwas dehydro askorbinowy oraz kwas szczawiowy (0,11—0,15 nmol = 10—15 mg kwasu szczawiowego powstaje dziennie z wit. C). Normalne stężenie kwasu askorbinowego we krwi waha się od 54—76 mmol/l (1,0— —1,4 mg%). U osób dorosłych dobowe zapotrzebowanie na witaminę C ocenia się na 75—100 mg/dobę). Wzrasta ono u osób ciężko pracujących, u chorych gorączkujących, w stanach zakaźnych, w ciąży i laktacji. Głównym źródłem wit. C dla człowieka są świeże owoce i jarzyny oraz mleko. Gotowanie pokarmów niszczy strukturę wit. C.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>