17
Cze

witamina B

Porady

Kompleks witamin B. Początkowo witaminę B określano jako czynnik przeciw chorobie beri-beri, jednak z tego samego wyciągu wątroby, drożdży i łusek ryżu, który wykazywał właściwości antyberiberi, wyodrębniono jeszcze 9 innych substancji biologicznie czynnych. Niektóre z nich oznaczono literami alfabetu, np. ryboflawinę — G, biotynę – H, ale obecnie złączono je we wspólną grupę jako kompleks witamin B, nie dlatego, że są podobne chemicznie, lecz dlatego, że występują wspólnie. Poszczególne substancje zaliczane do kompleksu witamin grupy B mają swoje odrębne nazwy chemiczne. Tiamina (witamina bi). Związek ten, wyodrębniony jako pierwszy z grupy B, zapobiega chorobie beri-beri. Jest to biała, krystaliczna substancja mająca zapach drożdży, występująca w małych ilościach w rozmaitych pokarmach. Drożdże, wątroba, orzechy, wieprzowina, ziarna zbóż są najbogatszym źródłem witaminy grupy B. Ponieważ przy przeciętnym poziomie odżywiania występuje pewien niedobór witaminy, w niektórych krajach mąkę, chleb i kaszę wzbogaca się w tę witaminę. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zależy od ciężaru ciała, ilości pobieranych kalorii i zawartości węglowodanów w pokarmie (przy większej ilości spożywanych węglowodanów potrzeba więcej tiaminy), lecz przeciętnie wynosi ono 2—3 mg. Tiamina i inne witaminy z kompleksu witamin B nie są magazynowane w ciele w dużych ilościach i wyraźny deficyt może pojawiać się w przeciągu kilku tygodni.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>