07
Gru

Witamina A

Porady

Witamina A jest alkoholem (retinol), powstającym najczęściej z rozpadu beta-karo-term. Aldehyd witaminy A określany jest jako retinol lub witamina Alf natomiast 3-dehydroretinol jako witamina A2. Konwersja karotenów (będących prowitaminami witaminy A) do witaminy A zachodzi w nabłonku jelitowym i w wątrobie i wymaga obecności cynku. Witamina A jest istotnym składnikiem barwnika wzrokowego (czerwieni wzrokowej w pręcikach i czopkach siatkówki), warunkuje integralność błon komórkowych i struktur sub-komórkowych, jest niezbędna dla utrzymania struktury i czynności komórek nabłonkowych oraz nabłonka wydzielniczego gruczołów egzokrynnych i stanowi niezbędny czynnik wzrostowy. Witamina A podana w dużych dawkach powoduje uszkodzenie błon lizosomalnych. W procesie wchłaniania witaminy A z przewodu pokarmowego uczestniczą kwasy żółciowe oraz tokofeiol. Obecna w surowicy witamina A związana jest ze swoistym białkiem nośnikowym (retinol binding protein). Kaiotenoidy transportowane są lipopreteinami surowicy krwi. Normalne jej stężenie w surowicy krwi wynosi 0,69—1,73 umol/l (20—50 ng %), karotenoidów natomiast 1,4—2,1 pimola. Karoteny, będące prowitaminami witaminy A, występują w dużych ilościach w szpinaku, marchwi i pomidorach. Prefonnowana witamina A występuje w tranie, wątrobie, nerkach, mleku, maśle i żółtku jaj.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>