14
Paź

watroba i trzustka

Porady

Wątroba i trzustka są dużymi gruczołami, łączącymi się z jelitem cienkim. Wątroba jest jednym z największych narządów ciała człowieka, bezustannie wydzielającym żółć (600—800 cm dziennie), która przechodzi przez system kanałów do pęcherzyka żółciowego (woreczka żółciowego). Żółć nie wchodzi do jelita natychmiast, ponieważ zwieracz, znajdujący się przy wejściu przewodu żółciowego do jelita, pozostaje zamknięty, dopóki pokarm nie wejdzie do jelita. Stymulowany przez cholecystokininę (hormon wydzielany przez dwunastnicę w odpowiedzi na obecność tłuszczu) zwieracz rozkurcza się, ściany woreczka żółciowego kurczą się i żółć zostaje wyciśnięta do jelita. W woreczku żółciowym żółć zostaje zagęszczona w wyniku usunięcia wody i soli. Żółć nie zawiera enzymów trawiennych, ale ma odczyn zasadowy i zobojętnia kwaśną papkę pokarmową z żołądka. Optymalne pH dla enzymów wydzielanych przez trzustkę i gruczoły jelita przypada na zakres od obojętnego do nieco zasadowego. Sole żółciowe, zasadnicze składniki żółci, spełniają rolę detergentów emulgując tłuszcze w jelicie, zwiększają powierzchnię kropelek tłuszczu i zapoczątkowują działanie lipazy triacyloglicerolowej. Ponadto &ole żółciowe łączą się z tłuszczami i zapoczątkowują ich wchłanianie przez śluzówkę jelita. W wypadku braku soli kwasów żółciowych w dwunastnicy, np. przy zatkaniu przewodu żółciowego, następuje zaburzenie w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów, które zostają wtedy wydalane z kałem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>